Aftrekbare kosten voor zelfstandigen

Aftrekbare kosten voor zelfstandigen: welke kosten mag je inbrengen? #

Aftrekbare beroepskosten houden je belastbaar inkomen laag en dat scheelt belasting. Wil je weten welke beroepskosten in aanmerking komen voor aftrek en onder welke voorwaarden? Liantis legt je de basics in aftrekbare beroepskosten uit.

Aftrekbare beroepskosten

Werkelijke beroepskosten #

Je werkelijke beroepskosten vallen uiteen in uitgaveposten voor verplaatsingskosten, werkruimte (thuis of kantoor), computer en ander kantoormateriaal, sociale bijdragen, scholing etc.

Voorwaarden aftrekbare kosten #

Als zelfstandig ondernemer mag je beroepskosten in aftrek nemen als je deze kosten:

  • voor je beroepsactiviteit maakte om een belastbaar inkomen te verwerven;
  • betaalt of draagt in het jaar dat je ze in aftrek wil nemen;
  • kan bewijzen met bewijsstukken (facturen, bonnetjes, overeenkomsten …).

Beperkte of gedeeltelijke aftrekbare kosten #

Niet alle beroepskosten zijn 100% aftrekbaar. Onderstaande kosten mag je slechts gedeeltelijk inbrengen:

  • Autokosten zijn in een eenmanszaak voor 75% tot 100% aftrekbaar van het professionele gedeelte van je autogebruik, afhankelijk van de CO2-uitstoot van je wagen. Voor vennootschappen varieert dit tussen de 50% en de 100%, eveneens afhankelijk van de CO2-uitstoot van de wagen.
  • Restaurantkosten zijn voor 69% aftrekbaar op voorwaarde dat de kosten zijn gemaakt voor je beroepsactiviteit.
  • Relatiegeschenken (ook wel ‘representatiekosten’) mag je voor 50% inbrengen.
  • Huisvestingskosten mag je in aftrek nemen voor een bepaald percentage van de kosten van het onroerend goed dat je gebruikt voor je beroepsactiviteit.

Volledig aftrekbare kosten #

Zo goed als alle overige kosten die je maakt voor je beroepsactiviteit zijn volledig aftrekbaar. Hieronder vallen bijvoorbeeld je sociale bijdragen, de premie voor je Vrij Aanvullend Pensioen, sommige verzekeringen of de huur of maandelijkse afbetaling van je kantoorruimte.

Gemengde beroepskosten #

Vaak heb je heel wat zaken die je zowel professioneel als privé gebruikt. Bijvoorbeeld je wagen, je internetabonnement of de werkplek in je woning. Die kosten verdeel je. Je mag een deel inbrengen als beroepskost, de rest is privé. Zorg ervoor dat je een geloofwaardige verdeelsleutel gebruikt, die past bij je activiteiten en gemaakte uren.

Niet-aftrekbare beroepskosten #

Een aantal uitgavenposten is niet aftrekbaar als beroepskosten. Het gaat om kosten met een volledige privébestemming, geldboetes en belastingen.

Investeringen #

Maak je kosten voor zaken die je meerdere jaren gebruikt, dan is dat een investering. Investeringen voer je op als beroepskosten door over meerdere jaren een vast bedrag af te schrijven, afhankelijk van de levensduur. Bijvoorbeeld afschrijvingen op gebouwen en hun inrichting, kantoormateriaal, computers en voertuigen.

Forfaitaire beroepskosten #

Heb je als vrije beroeper, bedrijfsleider of meewerkend echtgenoot weinig beroepskosten? Dan kan het makkelijker zijn de kosten die je maakt niet bij te houden maar de fiscus een aftrekbaar bedrag te laten bepalen. Grofweg ligt dit forfait tussen de 2.000 en 3.000 euro.

Twijfel je wat voor jou het voordeligst is? Geen nood: de fiscus hanteert wat voor jou het best uitpakt. Dus als je je reële kosten aangeeft, maar het forfaitaire systeem komt uit op een hogere beroepskost, dan neemt de fiscus het forfaitaire bedrag in aftrek.

Kosten inbrengen als zelfstandige in bijberoep, kan dat? #

Ja dat kan. Hiervoor gelden dezelfde regels als voor zelfstandigen in hoofdberoep. Je mag trouwens ook kosten van voor je opstart in rekening brengen. Plan je dus om je binnenkort in te schrijven als zelfstandige in bijberoep, hou dan nu al aankoopbewijzen bij van eventuele kosten die je in dit kader maakt.

BRON: https://www.liantis.be/nl/ik-ben-zelfstandige/verloning/beroepskosten

Powered by BetterDocs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *